Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2010 arrow РБ Русе - "част" от Световната банка
РБ Русе - "част" от Световната банка Печат
РБ РусеЕлектронно регионално бюро за достъп до публикациите на Световната банка беше открито на 12 май в Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе. Всички публикации на банката, както и бази данни с икономическа и статистическа информация по въпросите на развитието, ще могат да се ползват свободно от всички чрез електронното бюро за достъп в библиотеката.

Бюрото, чийто достъп е свободен и безплатен, е оборудвано с компютри, дарени от софийския офис на банката. Световната банка отвори онлайн базата си от данни по въпросите на развитието, която беше достъпна наскоро само срещу абонамент.
Постоянният представител на банката в България, Флориан Фихтъл, откри регионално бюро на банката в Русе и подписа Меморандум за сътрудничество с директора на РБ „Любен Каравелов” Румян Ганчев. На церемонията, която се състоя в сградата на библиотеката, присъстваха заместник-кметът Володя Кенарев и заместник-областният управител Петър Даскалов.
„Щастлив съм да бъда в Русе днес, за да подкрепя РБ „Любен Каравелов” в усилията да се превърне във важен източник на знания за хората от региона” – заяви при откриването г-н Фихтъл и допълни: „Като партньор на България, Световната банка предостави на страната през последните години не само финансова подкрепа, но преди всичко подкрепа и съвети за политиките, предоставяйки на най-добрия международен и европейски опит и знания. В този смисъл ние често сме определяни като банка на знанията и аз съм щастлив, че нашите активи от знания ще бъдат достъпни за всички чрез РБ „Любен Каравелов” в Русе”.
Регионална библиотека „Любен Каравелов” в Русе” е част от мрежата библиотеки, предоставящи пълен достъп до публикациите на Световната банка в България. Списъкът на тези библиотеки включва още:

  • Библиотека на Американския университет в България, Благоевград
  • Централна библиотека на Българската академия на науките, София
  • Център за изследване на демокрацията, София
  • Библиотека на Икономически университет, Варна

В тези библиотеки са достъпни онлайн всички публикации на банката, чийто брой годишно е над 200. Изданията на банката се използват за научни и приложни изследвания от учени и представители на гражданското общество по цял свят и са защитени с авторски права. 

РБ Русе   РБ Русе
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.