Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2010 arrow Лято 2010 в РБ Русе
Лято 2010 в РБ Русе Печат
РБ Русе

„Библиотеката – приказна съкровищница – 60 години Детски отдел” е поредният успешно осъществен проект от Детски отдел на РБ “Любен Каравелов”, реализиран през 2010 г. с финансовото съдействие на отдел Култура, Община Русе.
Част от дейността по проекта бе свързана с вече традиционната за нашата библиотека лятна работа с деца. Новото тази година бяха трите творчески ателиета: Арт, Фото  и Театрално ателие.

Летният клуб

Огромен бе списъкът от читатели на библиотеката, желаещи да се включат в сформирания Летен клуб „Весело лято“ тази година. Всеки ден за децата се подготвяха занимания в различни тематични области. Малчуганите пътешестваха виртуално до Саваната, Полярните области,  запознавайки се с животинското и растителното разнообразие. Научиха как и от какво да пазят природата, по какъв начин и къде да изхърлят своите отпадъци, изработиха малък модел на пречиствателна станция за вода. Гостите от екоклуб “Ела” към Международно дружество “Елиас Канети” в Русе спомогнаха за обогатяването на екологичната култура на децата.
Едно от най-забавните преживявания се оказа организирането и реализирането на театрални представления. Участниците бяха разделени на малки екипи и влизайки първо в ролята на сценаристи, а след това на кукловоди, те показаха артистичност и талант.
Четенето на увлекателни детски книги, както и разкази от известни български писатели също заинтригува децата.  Те усъвършенстваха ораторските си способности, а след това създадоха свои авторски приказни истории в играта „Малки писатели”.  
За празника Еньовден  малките любопитковци разглеждаха книги с билки, а за самата народна традиция и нейното цялостно представяне спомогна демонстрирацията на билки от  колежката от Детски отдел Маргарита Дюлгерова. През този ден децата се изправиха и пред друго предизвикателство – изплитането на еньовски венец.
В импровизираното „Творческо ателие” участниците имаха възможност да изработват  картички, колажи, апликации, маски, корони и др.
Малките творци влязоха и в ролята на скулптори, изработвайки различни фигури от прозоречна пяна и тесто. С голям интерес се запознаха и с две нови техники – квилинг и декупаж.
Участниците в клуба разгледаха с удоволствие детската енциклопедия „Моят град Русе” и пътешестваха по картата на града по маршрут от 12 исторически обекта. След като откриха местоположението им по картата, те посетиха  част от тях.
Вълнуваща бе разходката из централната градска част, посещението на Регионалния исторически музей с неговата археологическа експозиция  и колекцията от препарирани животни.
В Къщата на Калиопа децата разгледаха изложбата “Спомен от детството”, а етнографката Дедислава Димитрова им показа една от техниките за изработване на бижута, след което всяко от децата си тръгна щастливо със собственоръчно изработена гривна.
Един от акцентите в нашата работа бе развитието на интелекта на децата. Чрез разнообразни тестове, кръстословици и игри с думи те правеха тренинг на паметта, прилагайки своето аналитично и асоциативно мислене, концентрация и бърза реакция. Многобройни гатанки, буквословици, викторини, ребуси, езикови и логически игри, редене на танграми и др., които непрекъснато провокираха детското мислене и въображение.
С помощта на инструкторите от Клуба по интелектуални спортове в града участниците в летния клуб обогатиха и знанията си по няколко интелектуални спорта – Шах, Го и Шашки. Те усвоиха  правилата на игрите и научиха  някои професионални тънкости.
Специален гост на Детския отдел това лято бе флейтистката Петя Стефанова, която въведе децата във вълшебния свят на музиката.
Разбира се, едно от най-големите предизвикателства за децата бе участието в традиционния Русенски карнавал. С голямо вълнение те подготвиха своето сценично представяне и заслужено получиха награда за най-атрактивни костюми.
Какво по-интересно занимание за едно дете през лятото от игрите? Те непрекъснато съпътстваха нашите занимания. Във всекидневно отреденото време за почивка извън библиотеката малките ни приятели научиха нови забавни игри. „Гърненца”, „Гонещи се топки”, „Розичка – позичка”, „Иванчо, къде си? Тук съм, Марийке!”,„Най-добър математик”, „Ел ток”, „Звездичка”, „Горещ стол”, „Познай кое животно съм?”,„Познай професията”, „Обясни заглавието на книгата”, „Зоркото око”, „Счупен телефон”,„Слепи художници”, „Най-голям танцьор” са само някои от игрите, които станаха любими на много от участниците.

Арт ателието

Дълъг беше пътят на предварителната подготовка за изработване на макети на приказни герои.  След направено обсъждане с читатели от специалистите в Детски отдел и младата русенка илюстраторка Мариела Игнатова – Маша, която бе избрана и за ръководител на Арт ателието, се уточни декорите да са Юнакът, Триглавият змей и каретата-тиква на Пепеляшка. Предварително нарисуваните на хартия модели бяха отново обсъдени, многократно променяни и накрая успешно  реализирани с помощтта на децата-любители на това изкуство. Готовите макети бяха използвани за декор по време на театралното представление, а в момента са част от интериора на библиотеката, с които всеки желаещ може да си направи снимка за спомен.

Фотоателието

Участниците във Фотоателието получиха основни знания за цифровата фотография от дългогодишния професионална фотографка Ивелина Обретинчева. Практическите задачи, поставени от ръководителката, бяха в наколко основни направления – репортажна фотография, отразяваща работата по проекта,  и пейзажна, разкриваща красивата природа на родния край и архитектурата на Русе. Наблюдателност и технически умения демонстрираха участниците по време на всекидневните разходки из различни части на града.
Друго предизвикателство пред тях бе изработването на компютърни презентации. Разпределени в екипи, децата се справиха успешно с поставените теми. Пред русенските медии, родители и гости младите фотографи показаха своите презентации. Най-атрактивните фотографии бяха отпечатани на хартиен носител и представени на изложба във фоайето на Библиотеката.

Театралното ателие

След като се запознаха, участниците в Театралното ателие, се втурнаха към предизвикателството наречено – Театър.  По специално изработените по проекта костюми на приказни герои и под ръкводството на известната русенска режисьорка Росица Миновска-Деведжиева, децата съставиха сценария на предстоящото представление „В музея на приказките“. Игри за концентрация на вниманието, памет и въобръжение предшестваха всяка репетиция.  Участниците в ателието, влизаха в различни роли, репетираха реплики, пози и ситуации. Някои от тях проявиха  изключителна артистичност. Спектакълът бе изигран пред многобройна публика и предизвика голям интерес.

            Целите и задачите, които си поставихме, реализирахме успешно. Изключително доволни от нашето лято за поредне път бяха децата-участници и техните родители. Много бяха постигнатите ползи и за русенската библиотека: създаване на по-голям интерес към книгата и писменото слово, активизиране ползването на фонда с детска литература. Чрез използваните иновативни форми и методи бе постигната социализация на деца със затруднения в общуването. Много от участниците преоткриха библиотеката за себе си и своите близки, като я видяха в нова светлина: съвременна,  модерна,  приятно  място за прекарване на свободното време, място за социални контакти, откриване на съмишленици, създаване на приятелства.

 
     
 
     
 
     
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.