Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2010 arrow 140 години Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра
140 години Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра Печат
ББИА
Регионалната библиотека „Партений Павлович” отбеляза 140-годишнината на библиотечното дело в Силистра с богата програма на 5 и 6 октомври. Тържествата започнаха с откриването на Паметна плоча на Партений Павлович (патрон на силистренската библиотека от 1980 година и по случай 315 години от рождението и 250 години от смъртта му) от Нели Стоилова – зам.-кмет „Хуманитарни дейности” при община Силистра. 
Залата за мероприятия в библиотеката беше именувана на видния силистренски библиотекар Диоген Вичев, спасил голяма част от българските книги от унищожение през румънския период от историята на Силистра в началото на 20. век. Даниела Недялкова, библиотекар от отдел „Изкуство”, направи артистично представяне на най-новото издание на библиотеката – ”Импресия от камък и метал”. В книгата са събрани текстове и снимки за всички творби на декоративно-монументалната и парковата скулптура в Силистра. Поздравления и подаръци за юбилея бяха поднесени от многобройните приятели, съмишленици и гости на библиотеката. От името на ББИА приветствие поднесоха Ели Попова и Антоанета Димитрова. Празникът завърши с чаша бяло вино на фона на вълнуващи стихове и песни в бялата поетична нощ под надслов ”Не остарявай, любов”. 
На 6 октомври се проведе конференцията „Библиотеките – споделена отговорност” под егидата на инж. Иво Андонов, кмет на Община Силистра, и в сътрудничество с програма „Глобални библиотеки – България”. С презентацията „14 десетилетия – знание и живот, традиции и съвременност” директорът на Регионална библиотека „Партений Павлович” Лидия Димитрова запозна участниците в конференцията с историята и настоящето на библиотеката и библиотечното дело в Силистренския край. Антони Олкот от Университета Джорджтаун представи нови идеи и техники за ефективно търсене на информация в Интернет.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.