Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2010 arrow Конференция на Румънската библиотечна асоциация
Конференция на Румънската библиотечна асоциация Печат
ББИАРумънската библиотечна асоциация (ABR) проведе XXI си Национална конференция от 9 до 11 септември 2010 г. в Букурещ. Темата на настоящата конференция бе „Библиотеките и комуникационната и информационна грамотност“. 

ABR, създадена през 1990 г., обединява публичните и университетските библиотеки в страната, без Националната библиотека на Румъния и Библиотеката на Румънската академия на науката. Регулярните й годишни конференции имат за цел да координират професионалните усилия на колегите в разрешаването на различни общи проблеми. XXI Национална конференцията на ABR бе открита с презентация на Дирк Аертс от Университета в Льовен – Белгия, който представи опита на академичната библиотека като партньор в разработката на програми за информационна грамотност – тази грамотност, която в условията на глобализация и на информацията в световен мащаб позволява индивидуално идентифициране като обем и съдържание на необходимото за читателя знание с тенденция на овладяване на специфични умения,  гарантиращи  процеса на „учене през целия живот“. Ане Ландой от Университета в Берген, Норвегия представи интернационалните проекти на библиотеката към университета, в които партньори са румънски колеги от ABR и които са ориентирани към предаването на професионален опит в страни от Африка като Судан, Уганда и ЮАР. Oрганизираните там курсове за библиотекари са целели овладяването на комуникационни умения двустранно за обучаващи и обучители в информационното посредничество.

Конференцията се проведе с дискусии в паралелни тематични секции  по конкретни теми, касаещи отделните технологични процеси и специфични проблеми в библиотеките като каталогизацията, справочно-библиографската работа и информационното обслужване, анализ на статистическите показатели, опазване на фондовете и професионалното образование и продължаващата квалификация. Дистанцирането на Румънската национална библиотека и на  Библиотеката на Румънската академия на науката от останалите библиотеки в страната създава проблем с липсата на координация и налагането на унифицирани стандарти за работа в различните направления на практиката. Тази среща имаше за цел работните групи да формулират конкретни идеи и решения на проблеми в пряката работа на библиотеките. Бе поставен акцент върху необходимостта от по-оперативна комуникация между библиотечните специалисти и представяните от тях институции.

Актуалната при нас тема за дигитализацията на библиотечните фондове не е приоритетна засега за ABR и акцентът в търсенето на партньорски проекти за румънските колеги е в посока на споделяне на професионален опит и обмен на идеи от успешни практики. Официалните и неофициалните контакти с румънските колеги показаха отвореност от тяхна страна към възможни партньорства.                                                                                     

Даниела Канева

 
     
 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.