Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2011 arrow Кръгла маса по въпросите на доброволчеството
Кръгла маса по въпросите на доброволчеството Печат
РБ Велико ТърновоНа 7 февруари 2011 г. в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново се проведе регионална кръгла маса „Стани доброволец! Дай своя принос за един по-добър и по-сигурен свят” по повод Европейска година на доброволчеството – 2011 г.

Форумът се осъществи в партньорство със Сдружение „Младежка толерантност” – гр. Горна Оряховица, които имат голям опит в осъществяването  на младежки доброволчески програми. Участваха библиотечни специалисти от целевите библиотеки по Програма „Глобални библиотеки” – Етап 2009 г., големите общински библиотеки от регион Велико Търново и читалищните библиотеки от гр. Велико Търново. 

Лектори по програмата на кръглата маса бяха Петър Марков от национален център „Европейски младежки програми и инициативи” – София, който представи темата „Европейската доброволческа служба (EVS) като възможност за включване на млади хора между 18 и 30 години в международни доброволчески дейности на територията на ЕС и извън него: Вариант за организациите за приемане на доброволци.” 
 
Николай Марков – теренният координатор по Програма „Глобални библиотеки – България” за регион Велико Търново представи идеите за бъдещи доброволчески дейности, които ще бъдат инициирани от Програмата.
 
Интерес предизвикаха сред аудиторията  участието на доброволките Наталия Баранова от Украйна и Мириам Шьоглер от Австрия. С младежки ентусиазъм под формата на взаимно интервю те разказаха защо точно в България са избрали да бъдат доброволци и въпреки притеснението от недостатъчното знание на език, култура и начин на живот в България не съжаляват  за избора си и благодарят на Сдружение „Младежка толерантност” за поканата да бъдат техни доброволци. В Горна Оряховица доброволките работят с младежи в неравностойно положение, осъществяват езиково обучение и театрална самодейност. 
 
За успешните практики и ползи от международните доброволчески дейности сподели Виолета Панова – председател на Сдружение „Младежка толерантност” – Горна Оряховица.
 
С библиотечната колегия опита си със студенти доброволци споделиха ас. Катя Кирилова от катедра „Библиотекознание и масови комуникации” при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Иван Пейчев – отговорник  социално-помощни дейности в клуба на БМЧК при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Доброволческата дейност на студентите се изразява в многообразни прояви, свързани с Bookcrossing  и маратона на четенето.
 
Не на последно място участниците се запознаха и с опита на  РБ „Проф. Беню Цонев” – гр. Ловеч. Албена Йончева от отдел „Краезнание” на библиотеката в Ловеч, заедно с доброволеца Валентин Недялков , представи  доброволческата дейност на  „рицарите на добра воля” от Младежки център за работа с доброволци към Регионалната библиотека.
 
По време на дискусиите участниците бяха информирани за предстоящите инициативи на Българската библиотечно-информационна асоциация, свързани с доброволчески програми в страната, и за материалите, които ще получат през втората половина на годината, както и за предстоящи проекти към Центъра за развитие на човешки ресурси по секторна Програма „Грюндвиг” – Проекти за възрастни доброволци.
 
 
     
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.