Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2011 arrow Обучението в центъра Мортенсън
Обучението в центъра Мортенсън Печат
Mortenson center

Завърши лятната обучителната програма на центъра за международни библиотечни програми „Мортенсън“, САЩ, която се проведе на територията на Илинойския университет, Урбана-Шампейн, от 29 май до 22 юни, 2011 година. В нея участваха двама представители на ББИА – Спаска Тарандова и Николина Иванова-Бел, избрани след конкурс на Асоциацията в края на 2010 година.

Център „Мортенсън” предлага специализирани програми за професионално развитие на библиотекари от цял свят. Мисията му е да засили връзките между библиотеките и библиотекарите в световен мащаб за насърчаване на международното образование, разбирателство и мир. Досега в обученията на центъра са участвали повече от 900 библиотекари от над 90 страни.

Темата на тазгодишната програма бе „Библиотекари на бъдещето: комуникация и лидерство”. Стегната и интензивна, програмата фокусира вниманието на всички участници върху различните стилове на комуникация и върху изграждане на лидерски умения  и умения за работа в екип.

Основните цели на програмата бяха участниците да получат една по-добра представа за библиотеките в САЩ; да изградят професионална мрежа с колеги от други страни; да научат за модерни технологии и добри практики в библиотечната област; да повишат собствените си лидерски и комуникативни умения; да научат за иновативни инструменти за комуникация; да се запознаят с възможностите за външно субсидиране, както и с техниките за писане на проекти с такава цел.

Групата се състоеше от 12 представители на 9 страни – Египет, Гана, Китай, Южна Корея, Нигерия, Япония, България, Италия и Уганда. Присъстваха колеги от различни по тип библиотеки (университетски, обществени и специални), което  допринесе за по-специфично насочени дискусии и презентации, за по-качествена обмяна на идеи и споделяне на добри практики, приложими точно за тези институции. Неформално се заформиха групи, които въпреки междукултурните си различия, намериха прилики в своите професионални приоритети и предизвикателства в бъдещото си развитие.

Организираните лекции и практически семинари дадоха обзор на актуалните тенденции в развитието на библиотечната област в САЩ. Бяха поканени редица специалисти, които споделиха своя опит и експертно мнение. Туровете из разнообразни по тип, големина и финансиране американски библиотеки показаха нагледно на участниците новите успешно внедрени технологии и практики. Посетени бяха 5 академични, 7 обществени и 3 специални библиотеки. Сред най-вълнуващите посещения бяха тези на централните офиси на Американската библиотечна асоциация в Чикаго, Илинойс, и на OCLC (OnlineComputerLibraryCenter) в Дъблин, Охайо. Визитите в News Gazette и Chicago Tribune бяха интересни от гледна точка на новите маркетингови стратегии, които тези медийни корпорации предприемат във времена на финансова криза.

Програмата на център „Мортенсън” даде възможност за създаване на разнородна група от библиотекари, които в продължение на 3 седмици и половина проучваха актуални въпроси и тенденции в областта. Споделяне и запознаване с националните особености, изграждане на междукултурни умения за комуникация, обсъждане и разбиране на глобални въпроси, участие в редица учебни дейности и практически упражнения, с цел създаване на успешни партньорства бяха ценните уроци, които всеки участник възприе ентусиазирано и с надежда да помогне за развитието на библиотеките в собствените си страни.

Николина Иванова-Бел

Повече снимки от обучението в център „Мортенсън” може да видите във Фейсбук.

 
     
 
     
 
     
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.