Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2012 arrow Национална кръгла маса за книжовното културно наследство
Национална кръгла маса за книжовното културно наследство Печат
ББИА

На 15 март 2012 г. ББИА проведе Национална кръгла маса на тема „Опазване и достъп до книжовното културно наследство в библиотеките“.

В рамките на проекта на ББИА „Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България”, подкрепен от Фондация „Америка за България”, една от основните дейности е създаването на проект за Национална програма за опазване и достъп до книжовното културно наследство в библиотеките. Първият етап от работата по националната програма бе проучване на състоянието и достъпа до  книжовното културно наследство в библиотеките, което бе извършено през периода юни – октомври 2011 г. Изследван бе и опитът на водещите европейски страни в тази област. Вторият етап включва изработването на самия проектен документ с широкото участие на експерти и представители на библиотечната общност.  
Целта на кръглата маса бе да представи резултатите от проучването на ББИА и да генерира идеи за национална стратегия за опазване и достъп до наследството, съхранявано в библиотеките. 
Във форума участваха представители на Националната библиотека, научни, университетски и  обществени библиотеки, експерти и преподаватели по библиотечно-информационни науки. Водещи европейски практики споделиха Керълайн Пийч, Ръководителка на Консултативния център за съхранение на колекциите в Британската библиотека, и Каро Салминен – експерт по съхранение на дигитални колекции в Националната библиотека на Финландия.

Национална кръгла маса
„Опазване и достъп до книжовното културно наследство“

15 март 2012 г., София
Конферентна зала на хотел Бест уестърн Сити хотел, ул. „Стара планина” №6

П Р О Г Р А М А

9:00

Откриване

9:15 – 10:00

Резултати от проучването на ББИА върху кнжовното наследство в библиотеките. Доц. Цветанка Панчева (.pdf)

10:00 – 10:45

Опазване и съхранение в Британската библиотека: Минало и настояще. Керълайн Пийч, Ръководител на Консултативния център по опазване и съхранение на Британската библиотека (.pdf)

10:45 – 11:15

Кафе пауза

11:15 – 12:00

Дигитализацията в Националната библиотека на Финландия и Националната дигитална библиотека. Каро Салминен, Национална библиотека на Финландия (.pdf)

12:00 – 12.30

Въпроси и дискусия

12:30 – 13:30

Обяд

13:30 – 14:15

Идеи за националната програма за опазване и достъп до книжовнoто наследство на българските библиотеки. Анна Попова, ББИА (.pdf)

14:15 – 16:00

Дискусия. Опорни теми:
- обхват и приоритети на националната програма
- нормативна регулация на задачите на библиотеките
- приоритети при дългосрочното опазване чрез дигитализация
- ролята на държавата в координирането на усилиятa
- източници на финансиране
- механизми за координация на национално равнище и  местни инициативи

16:00 – 16:15

Закриване

Фотогалерия

 
     
 
     
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.