Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2012 arrow Годишна награда „Подкрепа за библиотеките 2011”
Годишна награда „Подкрепа за библиотеките 2011” Печат

ББИАВ навечерието на 1 ноември – Денят на будителите, Българската библиотечно-информационна асоциация обяви номинациите и носителя на наградата „Подкрепа за библиотеките 2011”.

 

 Номинации за годишната награда  
„Подкрепа за библиотеките 2011” 
(по азбучен ред)

Община Казанлък
Казанлъшката общественост е позната в страната с добрите си традиции на уважение към знанието, с изконното си родолюбие и преклонение пред всичко, що носи просвета и е на „полза роду”. Цялостната политика, водена от общинската администрация спрямо библиотека „Искра”, е политика на подкрепа, оценка за значимостта на институцията и професионализма на екипа. Това в най-голяма степен се отнася до г-жа Галина Стоянова – кмет на Община Казанлък, която се отличава с отговорност към гражданите на общината и към културните институции, създадени да пазят традициите на будните казанлъчани и да пренасят през вековете техните завети и пример.

 nagrada_2011.jpg

Разбирайки много добре значението на Общинската библиотека „Искра” за общността и неотложната необходимост да бъдат решени поне част от дългогодишните й проблеми, г-жа Стоянова лично внася предложение за увеличаване на бюджета на библиотеката и настоява за изрично упоменаване на средства в капиталовите разходи на Община Казанлък за ремонт на хранилищата. Материалната база на библиотеката е недостатъчна и отдавна остаряла. Поради тази причина цели колекции се съхраняват в избени помещения. Сред тях са периодични издания от периода 1878 – 1944, българска и чужда периодика от 1944 година до наши дни, както и други фондове. За първи път в дългата история на библиотеката се пристъпва към разрешаване на въпроса за ремонт на хранилищата. Гласуваната сума възлиза на 17 000 лева. Значително се увеличава и общинската субсидия за издръжка на библиотеката. 

Фондация „Обществен фонд – Русе”
Фондация „Обществен фонд – Русе” е основана в началото на 2011 г. и обединява граждани, неправителствени организации, местната власт и представители на бизнеса за осъществяване на общите интереси и приоритети на общността. Фондацията стимулира и вдъхновява местната благотворителност, създава култура на дарителство и подкрепя широк спектър от каузи. Тя е член на Асоциацията на обществените фондации в България (АОФБ), която е учредена през 2005 година и включва обществени фондове в над десет града в страната. 

 nagrada_2011_1.jpg

Фондацията е партньор на Регионална библиотека „Любен Каравелов” в дейностите й за насърчаване на детско-юношеското четене и провокиране на интерес към знанието и творчеството у децата. Една от първите инициативи на Фондацията е провеждането на кампания за фондонабиране „Децата на Русе за Библиотеката“. По време на кампанията „Обществен фонд – Русе” работи за привличане на дарители, набиране на средства за обогатяване на детския отдел на библиотеката и популяризиране на разнообразната й дейност. Проведени са 14 инициативи за осъществяване целите на кампанията, над 3 000 участници са привлечени в етапите по нейното реализиране, 55 фирми и над 120 частни лица даряват над 5 500 лева и библиотечни материали за още над 2 400 лева. Членовете на фондацията и лично нейният председател Валентин Борисов се включват като доброволци в цялостния процес на кампанията.

Годишна награда
„Подкрепа за библиотеките 2011” – Фонд „Русский мир”


Фонд „Русский мир” е създаден през 2007 г.  В партньорство с водещи национални институции фондът открива центрове в целия свят, комплектува библиотеките им с издания на водещи руски издателства – книги по история, философия, култура, изкуство, художествена и научно популярна литература, речници, енциклопедии, справочници и периодични издания, учебно-методически пособия, аудио и видеоматериали, колекции мултимедийни издания, предоставя безплатен достъп до електронни бази данни.
На 18 ноември 2011 г. е открит Руски център в Столична библиотека – 77-ия в света и третия в България. За осъществяването на проекта Фондът инвестира средства за ремонт на помещенията и покупка на оборудване; предоставя книги и материали; осигурява мебели и техника – 7 компютъра, 1 лаптоп, мултимедия, електронна дъска, принтер и скенер, телевизор и сателитен приемник, озвучителна уредба, фотоапарат, видеокамера за 35 360 лв.; предоставя над 1 000 тома книги и материали на стойност 24 357 лв.
В Руския център се осъществява богата и разнообразна дейност – срещи, семинари, дискусии, лектории, обсъждания на книги, музикални вечери, творчески срещи, прожекции на филми, работа на курсове, школи и клубове, достъп до нови книги и електронни бази данни, разработване на собствени бази данни. Тези инициативи допринасят за повишаване на престижа на институцията. Тя може да служи като модел за изграждане визията на модерната библиотека,  адекватна на очакванията на обществото.

nagrada_2011_2.jpg   nagrada_2012.jpg
     
Повече снимки от събитието ще намерите във Фейсбук профила на ББИА
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.