Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2013 arrow „Вълшебна” стая очаква децата в библиотеката в Лом
„Вълшебна” стая очаква децата в библиотеката в Лом Печат
Новини
Приятна изненада очаква най-малките читатели в библиотеката на Народно читалище „Постоянство 1856”.  Читалищната библиотека е целева по проекта на ББИА за осигуряване на книжки за деца на възраст от 1 до 6 г. 139 нови детски книжки са на разположение на всички малчугани във „Вълшебната стая”, специално обособена в детския отдел на библиотеката. Приказки на Братя Грим, Шарл Перо и на още десетки талантливи български и световни разказвачи очакват своите нетърпеливи и любопитни малки читатели, за да ги „поведат” в едно вълшебно пътешествие в света на загадъчното, интересното и поучителното.

 

Библиотека при НЧ Постоянство 1856 Лом
Проектът стартира официално в присъствието на шестгодишните възпитаници от подготвителна група на ЦДГ „Звънче” в Лом, които посетиха библиотеката заедно със своята преподавателка Нина Златанова и с директора на детската градина Анжела Борисова.
 Посещението на малчуганите съвпадна и с провеждащия се ежегоден „Маратон на четенето”, в който библиотеката участва за осми пореден път. Именно в рамките на маратона и като специален подарък за своите гости библиотечните специалисти им бяха подготвили изненада. В инициативата „Големи четат на малки” общинският служител Наталия Стефанова прочете на децата две приказки по техен избор: „Мелничарят и животните” и „Трите козлета”.
Освен че бяха много ентусиазирани и изключително развълнувани от „срещата” си с книжките, малките палавници благодариха за гостоприемството с песен, също посветена на популярен литературен герой – дяволчето Фют. В песента всеки от тях обеща да бъде достоен човек на 21. век.
Библиотека при НЧ Постоянство 1856 Лом
 
Да превърне подрастващите българчета в достойни хора, като стимулира и развива навиците им за четене още от най-ранна детска възраст, е основната цел и на проект „Вълшебната стая”, реализиран от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) с подкрепата на кампанията „Избери, за да помогнеш“ на Райфайзенбанк. Идеята е, чрез обособяване на библиотечни кътове за стимулиране на ранното детско развитие, да бъде провокиран интересът на децата към общуването с книгите като доказан начин за успешна предучилищна подготовка и за пълноценно личностно развитие. 
Световни научни изследвания потвърждават, че именно възрастта между 1 и 6 години е най-подходяща за начало на контакта между детето и книгата. В този период се развиват говорът и познавателните умения при децата, а четенето на глас помага те да усвоят рано литературния език и способността да си служат с него. Списъкът с детски книжки, закупени за одобрените по проекта 10 български библиотеки, също е съгласуван с педагози и с експерти в областта на детското развитие. 
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.