Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2013 arrow ХХІІІ Национална конференция на ББИА
ХХІІІ Национална конференция на ББИА Печат
ББИА
Отмина ХХІІІ Национална годишна конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация на тема „ЕФЕКТИВНОСТТА НА БИБЛИОТЕКИТЕ И ПОДГОТОВКАТА НА БИБЛИОТЕЧНИТЕ КАДРИ – ЗАЛОГ ЗА ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ“. 
Съорганизатор на събитието беше Програма „Глоб@лни библиотеки – България“. Форумът беше подкрепен от няколко фирми: EBSCO, Euromonitor International, Thomson Reuters, Elsevier, които представиха своите нови продукти и решения за библиотеките. 
Преди откриването на Националната конференция секциите към ББИА проведоха свои заседания по важни стратегически и актуални текущи проблеми. Дискусиите протекоха оживено и ангажирано. Секциите ще представят своите предложения – резултат  от обсъжданията, пред УС на ББИА.
По повод на Националната конференция ББИА получи поздравление от Президентството на Република България. В приветствието на г-жа Маргарита Попова се казва: „Поднасям поздравленията си и за пореден път заявявам подкрепа за апостолските усилия на хората, които поддържат традицията библиотеките да са център на духовност и да пазят писменото културно наследство.“ 
Зарадва ни поздравлението на проф. Стефан Данаилов – идол на поколения българи, творец – артист и педагог от висока класа, дългогодишен радетел за достойното място и верен поддръжник на съвременното развитие на българските библиотеки в обществото.
Своите сърдечни поздравления и пожелания за ползотворна работа към форума поднесе лично присъстващият ректор на УниБИТ – проф. Стоян Денчев.
В тазгодишната Конференция взеха участие над 180 библиотечни и информационни специалисти от цялата страна, експерти и практици, докторанти и преподаватели във висшите учебни заведения, където се подготвят библиотечните кадри. Бяха раздадени на участниците екоторбички, в съзвучие с лансираната идея за зелени библиотеки. Работата на Конференцията протече в рамките на два дни. Повече от 30 доклади и презентации, разпределени общо в 4 панела се опитаха да обхванат аспектите на зададената тема, като вторият ден премина в две паралелни сесии. 
Библиотечната колегия прояви огромен интерес към Националната конференция. Доказателство за това бяха и високата посещаемост на панелите през двата дни, и разгорещените дискусии, които удължиха с повече от час предвиденото време през втория ден. Разбира се, най-неоспоримото доказателство за доброто и ползотворно протичане на събитието беше непрекъснато споделяното от присъстващите колеги удовлетворение от интересната и чудесно организирана конференция, от създадената възможност да се съберем отново, за да обменим полезна практика, нови идеи, проекти и да потърсим съмишленици за осъществяването им. 
Отзвукът от успешната Национална конференция ще продължи още дълго чрез получения заряд за прилагане на успешните практики, ентусиазмът ще породи нови иновационни практики в полза на нашите читатели и ползватели – на българските граждани и българското общество.
 
10 години ABLE 
В рамките на ежегодното събитие на библиотечната общност се състоя предварителна конференция, посветена на 10-годишнината от един от най-успешните проекти на асоциацията – Американско-български библиотечен обмен, финансиран от Държавния департманет на САЩ. Тя се състоя на 5 юни в Американския център на Столична библиотека. Участваха представители на партньорските библиотеки от България, Нанси Болт с трима американски колеги от Колорадо и Айова, УС и ИБ на ББИА и други гости. Срещата беше прекрасна възможност да направим обективна оценка за резултатите от ABLE от дистанцията на времето, да проследим как са се променили библиотеките на двете страни,  да прогнозираме какво бъдеще се очертава пред тях, да създадем нови партньорства. Участниците изтъкнаха  въздействието на ABLE върху промяната в професионалното мислене и издигане имиджа на библиотеките. Споделиха научените уроци за двете страни и си спомниха незабравими моменти от двустранните визити на колеги в САЩ и България. 
 
Програма, презентации и фотогалерии от предварителната конференция и ХХІІІ Национална годишна конференция.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.