Начало arrow Дейности arrow Семинари arrow Семинар за ранното детско развитие
Семинар за ранното детско развитие Печат
Гьоте институт

На 14 юни 2013 г. в обучителната зала на ББИА се състоя еднодневен семинар на тема „Четене от самото начало: Библиотеките и ранното детско развитие“, организиран от Гьоте институт и  ББИА за целевите библиотеки по проект „Вълшебната стая“, подкрепен от кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. За да могат най-пълноценно да използват дарените колекции от книжки за деца от 1 до 6 г., колегите се запознаха с национални програми в Германия и добри практики, които бяха представени за първи път в България на 7 май 2012 г. в Гьоте институт. Детският отдел на Столична библиотека разказа за Часа на приказката – дългогодишна традиция за насърчаване на ранната грамотност.

Колеги от Русе и Варна, обучени на миналогодишния семинар, представиха  на участниците поредица от интересни занимания и игри за деца, с които библиотеката ги въвлича в света на приказките и знанието. Демонстрирана бе работата РБ „Христо Смирненски“ – Хасково с немското „Пътуващо сандъче“ от книжки и игри, което библиотеките могат да заемат от Гьоте институт. ББИА заимства немския пример и подготви 4 пътуващи сандъчета с книжки на български език. При първото гостуване в село Труд децата му се наслаждаваха в библиотеката, парка, детската градина и дори в съседното село.    
Обменът на опит за работа с най-малките се оказа много ценен и вдъхновяващ. Затова участниците решиха да учредят секция към ББИА на библиотекари, работещи с деца.

Презентации от семинара: 

Четене от самото начало:
Библиотеките и ранното детско развитие
 

9:45 – 10:30

Немски практики за насърчаване на ранното детско развитие: Обзор. Пламена Златкова – УНИБИТ, Анна Попова – ББИА (.pptm, 8 MB)

10:30 – 11:00

Часът на приказката в Столична библиотека: Минало и настояще. Ирина Александрова (.pptx, 15 MB)

11:15 – 11:45

Стимулиране на ранното детско развитие в библиотечна среда. Добри практики в РБ "Любен Каравелов" – Русе. Ирена Русанова (.ppt, 70 MB)

11:45 – 12:15

Магията четене и съкровището на Варненската библиотека – малките читатели на Детски и средношколски комплекс. Жечка Кираджиева(.pptx, 9 MB)

12:15 – 12:30  

„Пътуващо сандъче“ – из опита на РБ „Христо Смирненски“ – Хасково (.ppt, 20 MB), Библиотека при читалище „Светлина – 1929“, с. Труд (.pptx, 18 MB)

13:00 – 15:00

Творчески идеи: работа по групи, дискусия. Заключение.  

Пътуващо сандъче

За насърчаване на ранното детско развитие чрез библиотеките ББИА предоставя
4 „пътуващи сандъчета“ с 22 книжки за най-малките.

Срокът за  заемане от библиотеките е 2 месеца. Пощенските разноски за получаване на сандъчето са за сметка на библиотеката. 
Изпращайте заявки за гостуване на сандъчето на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
 
< Предишен
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.