Фондация Америка за България
Начало arrow За нас arrow Структура arrow Годишни награди на ББИА arrow Годишни библиотечни награди на ББИА за 2013
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2013 Печат

Годишните библиотечни награди на ББИА бяха обявени на тържество по случай откриването на Националната библиотечна седмица на 12 май 2014 г. в Шератон София хотел Балкан.

Наградите бяха връчени от г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България; Нейно кралско Височество Принцесата на Кралство Нидерландия Лаурентин – основател и почетен председател на фондация „Четмо и писмо“ в Холандия, специален пратеник на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността и развитието, председател на Върховната група по грамотността към Европейската комисия, председател на Холандската асоциация на обществените библиотеки; г-н Карл Форцхаймър, съ-председател на Фондация "Америка за България" и г-жа Снежана Янева – председател на ББИА.

library_association_3.jpg  library_association_1.jpg 
library_association_9.jpg 

library_association_8.jpg     

 

ГОДИШНА НАГРАДА „МЛАД БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА”
Носител на наградата
Петко Георгиев
РНБ „Иван Вазов“ – Пловдив

library_association_5.jpg   

Професионалната реализация на Петко Георгиев е в сферата на дигитализацията и опазването на културното наследство. Работи активно за изграждане на Цифрова библиотека от колекции на Пловдивски културни институции и подготовката на печатно издание, представящо сбирките на Пловдивските културни институции. Участва в международния проект „Европейски частни архиви на исторически фамилии” и в подготовката на материали от фонд „Портрети и сбирки” на Пловдивската библиотека за участие в Европеана Фотографи. Представя българския опит на международни форуми и дискусии.   

Номинации
Надя Димитрова
Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич

Магдалина Миланова
Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

nagradi-2013.jpg

ГОДИШНА НАГРАДА „БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА”
Носител на наградата
Радостина Тодорова
Библиотека на Нов Български университет – София

Радостина Тодорова активно популяризира свободния достъп до научни публикации, архивирането им в Научния електронен архив на университета и разпространението им чрез трансфер на метаданни към порталите НАБИС и DART EUROPE.
Създател е на програмата за развитие на информационната компетентност на преподаватели и докторанти в НБУ. През 2013 г. успешно завършва електронизацията на процесите по обслужване на читатели, изцяло инициирани от нея чрез внедряване на електронно подписване на документи и електронен документооборот.
През 2013 г. е сърцето на организационния комитет на I Международна конференция на Български информационен консорциум „Библиосвят: технологии, ресурси, практики“.

Номинации
Галинка Симеонова
Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил

Галя Лачева
РНБ „Иван Вазов“ – Пловдив

Светла Билярска
Градска бибилотека „Пенчо Славейков“ – Димитровград

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ГОДИШНА НАГРАДА „БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА”
Носител на наградата
Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна 

library_association_6.jpg   library_association_7.jpg

Регионалната библиотека във Варна откликва на променените потребности с иновативни услуги и програми за всички читатели. Тя е избрана от гражданите на Варна за културно събитие на 2013 година. Библиотеката е обучителен център по програмата „Аз мога повече“, реализира 14 курса по Програма „Глоб@лни библиотеки – България“, 4 курса по компютърна грамотност за хора от третата възраст.
Екипът на библиотеката инициира и участва в голям брой международни, национални и регионални проекти. През 2013 г. като агрегатор и създател на метаданни библиотеката е поставена в блога на Европеана и мрежата “Pinterest”.
Сред осъществените дейности и инициативи през миналата година са: нови онлайн услуги, Национален форум „Преображенията на Б-пространството“, издание „С подпис от автора – мигове история“, изложба „Варна е-царица на Черно море“ – виртуална версия и постери.

Номинации
Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Самоков

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ГОДИШНА НАГРАДА „ПОДКРЕПА ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ”
Носител на наградата
SAP LABS, България

„Знания за успех” е програма, реализирана чрез фонд, основан от SAP Labs, България и управляван от Фондация „Работилница за граждански инициативи”. През 2013 г. за ремонт на библиотеките и обновяване на библиотечния фонд в 16 училища в малки населени места са изразходвани над 84 хил. лева.
Закупени са над 2800 нови книги и учебна литература, компютри, софтуер и мултимедии. Директни бенефициенти са над 5700 ученици.

Номинации
Д-р Емил Караиванов
Кмет на Община Асеновград
                                                                                                                                        
Генчо Генчев  
Председател на НЧ „Светлина – Царевец 1927” – с. Царевец

Райна Кринчева
Доброволец на библиотеката при ТУ – София

Фотогалерия от събитието. 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.