Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Обучителен семинар в РБ - Пловдив
Обучителен семинар в РБ - Пловдив Печат
РБ Пловдив

Регионалният семинар „Мениджмънт на обществените библиотеки”, съвместна инициатива на Британски съвет – София, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, се проведе в лекционната зала на Народна библиотека ”Иван Вазов” на 26 март 2009 г. 

Той е част от проект на Британски съвет, стартирал през 2008 г. и насочен към директорите на обществените библиотеки от страната. Гости на семинара бяха Цветанка Панова - мениджър “Проекти и програми” към Британски съвет - София и н.с. Ваня Грашкина - председател на  ББИА. Ръководителите на библиотеките от три области: Пловдив, Стара Загора и Пазарджик осъвремениха своите мениджърски знания и се запознаха с добри библиотечни практики от Обединеното кралство.

В семинара участваха 50 ръководители на библиотеки с повече от трима души библиотечен персонал. Четирима лектори проведоха обучение на директорите по следните теми:

  • Съвременни тенденции в развитието на публичните библиотеки в условията на информационното общество. Иновативни практики - примери от Обединеното кралство.
  • Съвременни методи на управление на информационните ресурси, библиотечен персонал, бюджет, проекти. Работа в екип; мотивиране на персонала.
  • Работа с местните власти. Сътрудничество с други библиотеки, медии и други организации в местната общност. Застъпничество, лобиране и набиране на средства.
  • Стратегическо планиране. Критерии за оценка на ефективността на дейността на библиотеката. Стандарти за библиотечна дейност.

Всички участници в лекциите и деловите игри се убедиха,че най-важната цел на всяко управление е позитивната промяна и изпълнението на основната мисия на библиотеките – максималното удовлетворяване на информационните и културните потребности на ползвателите и превръщането на библиотеките в притегателен обществен, информационен и образователен център.

Стефка Илиева, методист в Народна библиотека „Иван Вазов” - Пловдив

РБ Пловдив
РБ Пловдив
     
РБ Пловдив
 
РБ Пловдив
РБ Пловдив
РБ Пловдив
РБ Пловдив 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.