Архив на информациите от 2014 г.
Евродепутати на посещение в български библиотеки Печат

В рамките на Програмата „Обществени библиотеки 2020“, която се осъществява от Фондация „Четмо и писмо“ на Н.K.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин, стартира нова инициатива – „Members of European Parliament Library Champions“. Тя за първи път ще обедини представители в Европейския парламент, които биха работили в полза на обществените библиотеки и биха подкрепили бъдещи действия за тази кауза на местно и европейско ниво.  Като начало се предвижда евродепутатите да посетят обществена библиотека в своята родина. През м. септември 2014 г. бяха организирани първите две събития от инициативата – посещение на евродепутата Антанас Гуога в обществена библиотека в Литва и на Председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в градската библиотека в Кьолн.       
Българската библиотечно-информационна асоциация отправи покана към българските представители в Европейския парламент да се присъединят към инициативата и да планират посещение на обществена библиотека в България. Много от тях изразиха готовност да се запознаят с работата на обществените библиотеки. В края на м. октомври г-н Емил Радев посети Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна, а в края на м. ноември г-н Момчил Неков и г-н Илхан Кючюк посетиха съответно Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра и Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" – Ловеч.
На 13 декември гост на Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" – Пазарджик беше г-жа Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент. По време на посещението й в библиотеката към нея се присъединиха кметът на Пазарджик Тодор Попов, представителят на Програма „Обществени библиотеки 2020“ Йеле Веник и председателят на ББИА Снежана Янева.
На 23 декември г-жа Ева Паунова бе гост на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а на 5 януари 2015 г. г-жа Мария Габриел посети Столична библиотека. Очакваме и други посещения. 
Изказваме нашата благодарост на всички евродепутати, които се включиха в инициативата, и им пожелаваме крепко здраве и много успехи през Новата 2015 година!

 
Сборник с доклади от XXIV национална конференция на ББИА Печат

ББИА Излезе от печат сборникът „Библиотеки в трансформация: проблеми, предизвикателства, нови възможности: Доклади от XXIV национална конференция на ББИА, София, 5 – 6 юни 2014 г.“ Сборникът се разпространява безплатно на авторите на доклади, на библиотеките – колективни членове на ББИА, и на индивидуални членове при поискване. Екземпляри могат да се получат в офиса на Българската библиотечно-информационна асоциация (бул. "Ген. Тотлебен" 28, ет. 4) или да бъдат изпратени по пощата/с куриер за сметка на получателя.

 
Специална томбола за библиотекари от издателство „Емас“: Печат
Издателство ЕмасГост на Софийския международен литературен фестивал по време на Коледния панаир на книгата в НДК е Юси Адлер-Улсен, обявен от лондонския „Таймс” за новото явление в скандинавския криминален роман. Неговото представяне в рамките на фестивала ще се състои на 13 декември (събота) от 18:30 ч. в Мраморното фоайе. Юси Адлер-Улсен  ще представи и втората си книга, която излезе на български на 1 декември – „Убийци на фазани”. Издателство „Емас“ организира специална томбола за библиотекари по време на събитието. В Мраморното фоайе, в специалната книжарница на Софийския литературен фестивал, в 18:15 ч. ще можете да изтеглите коя книга получавате като подарък. / Повече
 
100 години от рождението на Петър Увалиев Печат
Петър Увалиев
 
През 2015 г. се навършват 100 години от рождението на Петър Увалиев (1915 – 1998) – дипломат, писател, радиожурналист, критик, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрал, теоретик на изкуството, семиотик, преподавател.
На 3 декември 2014 г. в Софийския университет се състоя пресконференция под патронажа на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, на която бе обявена програмата за честването на 100-годишнината на Петър Увалиев, един от най-влиятелните и световно признати български интелектуалци от втората половина на ХХ век.
ББИА насърчава библиотеките да се включат в отбелязването на бележитата дата, като през юбилейната година представят на своите читатели, гости и на цялата общественост притежавани във фондовете им документи и материали, свързани с живота и делото на Петър Увалиев – ярка личност, пример за родолюбие и ерудиция.
 
Панаир на книгата 2014 Печат
Панаир на книгата 2014

На 9 декември 2014 г. в София се открива 42-ят „Софийски международен панаир на книгата”. Събитието, организирано от Асоциация „Българска книга”, събира ежегодно многобройни изложители и представя богата културна програма. / Повече информация

 
Нова Наредба за фондовете Печат
ББИА
В Държавен вестник, № 98 от 28 ноември т.г. е обнародвана Наредба №3 от 18 ноември 2014 г. за съхраняването, ползването и разпореждането с документи от библиотечния фонд на министъра на културата. 
Тази Наредба се издава на основание чл. 55, ал. 2 от Закона за обществените библиотеки.
Очаквайте подробна публикация в списание “ББИА онлайн” за обхвата, съдържанието и новите моменти в Наредбата.
 
Конкурс за изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България” Печат

logo_gb.gifФондация „Глобални библиотеки – България” е учредена през 2013 г. като неправителствена организация в обществена полза. В настоятелството влизат Министерство на културата, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Национален дарителски фонд „13 века България”, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюза на народните читалища. Тя е приемник на целите и резултатите на проекта “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”, изпълняван в България в периода 2009 – 2013 след предоставено финансиране от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ – САЩ.
Кратко описание на длъжността:
Изпълнителният директор е подчинен на председателя на Управителния съвет и отговаря за оперативното ръководство на дейността на фондацията.
Начин на кандидатстване:
Кандидатите подават документите на електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или в запечатан плик на адрес: ул. "Христо Белчев" 1, ет. 4, София 1000,  България. Срок за подаване на документите: до 17.30 ч. на 8 януари 2015 г.

Пълен текст...
 
Законопроект за предучилищното и училищното образование Печат
 ББИА Уважаеми колеги,

На сайта на НС е публикуван текстът на Законопроект за предучилищното и училищното образование, внесен на 21 ноември 2014 г. В него са отразени част от предложенията на ББИА, направени в процеса на подготовката му.
Във връзка с предстоящото обсъждане в Народното събрание ББИА подготвя позиция относно регламентирането на библиотечно-информационното обслужване, училищните библиотеки и статута на училищния библиотекар. 

Моля да изпратите вашите предложения към Законопроекта за предучилищното и училищното образование до 10 декември 2014 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .

 
125 години РБ Велико Търново Печат
РБ Велико Търново
На 13 и 14 ноември 2014 г. в Регионална библиотека "Петко Р. Славейков"– Велико Търново се проведе традиционната тринадесета поред научна конференция "Библиотеки – четене – комуникации". Форумът с международно участие беше на тема „Библиотеки без граници – съвременни архитектурни решения”. Конференцията представи теми в областта на библиотечните и информационните науки, книгознанието, литературната история, печатните комуникации и медиите. 
Тазгодишната конференция отбеляза 125-годишнината от създаването на първата публична библиотека във Велико Търново. Този празник беше голямо събитие не само за цялата колегия, за многобройните читатели, но и за жителите на старопрестолния град и региона. 

 
Абонаментна кампания за 2015 година Печат
korica_5.jpg 

Уважаеми колеги,

стартира абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2015 година.

Предлагаме следните варианти за абонамент:

  • печатно издание за 6 месеца (24 лв.);
  • печатно издание за 1 година (48 лв.);
  • електронно издание за 1 година (24 лв.);
  • печатно и електронно издание за 1 година (60 лв.).

Крайният срок за превеждане на сумата за абонамент е 23 декември 2014 г.
Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уебстраницата на списанието: www.lib.bg/publish/Списание. Изпращайте талоните на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или на адрес: София 1606, бул. "Ген. Тотлебен" 28, ет. 4. Приложение към талона – копие от платежния документ.    

Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 10 от 64
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.