2019
Напусна ни Снежана Янева Печат
sneja_ianeva_2019.jpg
Българската библиотечно-информационна асоциация с прискърбие информира, че на 26 декември 2019 г. след кратко боледуване на 67 годишна възраст ни напусна Снежана Янева – председател на ББИА от 2012 г. до сега. Покоси я тежка болест, битката с която тя не успя да спечели, въпреки своя силен и борбен характер.
Целият трудов път на Снежето, както всички я наричахме, бе посветен на библиотеките и библиотечното дело. Започнала като библиотекар в Университетската библиотека, тя най-продължително време бе завеждащ на Информационния център на Посолството на САЩ в София. Независимо от това, Снежана бе посветена на идеята да работи за съвременното развитие на нашите библиотеки. Познавайки в детайли американската библиотечна практика, нейно дълбоко убеждение бе, че трябва да се започне от мотивацията и промяната в начина на мислене на колегите. Затова с нейно съдействие много български библиотечни специалисти посетиха американски библиотеки, участваха в обмяна на опит и в годишните конференции на Американската библиотечна асоциация. Именно тези хора станаха основен двигател на промените в нашите библиотеки по време на прехода. Под нейно ръководство бе осъществено създаването на мрежа от Американски центрове в обществени библиотеки в цялата страна. Неин принос e ползотворното професионално сътрудничество с Американската библиотечна асоциация, в резултат на което бяха реализирани множество съвместни проекти, сред които Sister Libraries, ABLE, Национална библиотечна седмица – 2006. Тя бе в основата на близките контакти с Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и поканата нейни представители да посетят страната ни, след което последва и изпълнението на проекта „Глобални библиотеки – България“. Чрез този най-мащабен проект през последните 30 години нашите обществени библиотеки промениха съществено своя облик и се превърнаха в центрове за равноправен достъп до информация за всички граждани. Снежана Янева участва в органите на управление на създадената през 2013 г. Фондация „Глобални библиотеки – България“. От 2016 г. на ротационен принцип тя беше Председател на Настоятелството на Фондацията.
Снежана бе еталон за всички нас със силно развитото си чувство за честност, справедливост, със своята енергичност и професионално достойнство. Тя никога не направи компромис с професионалните стандарти в нашата работа. Като председател на ББИА защитаваше авторитета на професията и библиотеките, бореше се за признанието, което винаги не ни достига. Посвети много усилия на застъпничеството и взаимодействието със законодателната и изпълнителната власт. Нейната вяра в значимостта на библиотеките за развитието на обществото граничеше с идеализъм, какъвто не достига на много от нашите съвременници. Именно тази вяра я водеше неотменно в упоритата й дейност в полза на библиотеките и библиотечната професия! Снежана остави ярка и неповторима следа в развитието на ББИА, с която ще остане завинаги в нашите мисли и сърца.
Дълбок поклон пред паметта на Снежана Янева! Почивай в мир!

УС на ББИА
 
Весели празници! Печат
kartichka_2020_1.jpg
 
Дълбок поклон пред Стефан Данаилов Печат
stefan_danailov_w.jpg
Днес се прощаваме с човека, талантливия творец и изявен политик Стефан Данаилов. В този скръбен момент нека си спомним за неговия значителен принос за развитието на библиотеките, изразен не само с добри думи и намерения, а въплътен в конкретни дела. 
По време на мандата на Стефан Данаилов като министър (2005 – 2009) бе подписано споразумението между Министерството на културата и фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ за най-мащабния проект „Глобални библиотеки – България“, преобразил българските обществени библиотеки в съвременни центрове за информация и комуникация за всеки. Години наред след края на мандата му той не престана да се интересува как се развива проектът и какво ново се случва в библиотеките в страната. 
През 2007 г. Министерството на културата осигури 3 милиона лева за обновяване на фондовете на библиотеките в страната – най-голямата сума през последните 15 години, за която сега само можем да мечтаем. Благодарение на неговата подкрепа бе изготвен и внесен в Народното събрание проекта на Закон за обществените библиотеки, приет от Народното събрание през май 2009 г. 
Стефан Данаилов застана зад идеята на ББИА за обявяването на 11 май за професионален празник на българските библиотекари и внесе нашето предложение в Министерски съвет – жест на признателност, който допринесе за издигането на престижа на библиотечната професия.
С благодарност и дълбок поклон пред човечността, огромния талант и отговорното отношение към библиотеките на Стефан Данаилов! 

 
Среща на членове на УС на ББИА с народни представители в Народното събрание Печат
parlament_11_2019.jpg
На 8 ноември 2019 г. по покана на народния представител от Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание г-жа Емилия Милкова в рамките на Националния форум „Библиотеките днес 2019“, организиран от фондация „Глобални библиотеки – България”, в Народното събрание се проведе среща-разговор по теми свързани с обществените библиотеки с Тон ван Влимерен, Президент на ЕБЛИДА. От страна на Комисията по културата и медиите и Комисията по образованието и науката присъстваха народните представители Диана Саватева, Ася Пеева, Даниела Малешкова и Радослава Чеканова.
В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с ролята на обществените библиотеки в неформалното образование и ученето през целия живот, в програми на библиотеките за преодоляване на неграмотността и за обучения на граждани в цифрови умения за пазара на труда и социално включване.
Специално внимание беше обърнато на възможностите на библиотеките в съвременните условия за активно участие в изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН и как те са включени в националните програми, както и на тясното сътрудничество на библиотеките и училищата за формиране на трайни навици за четене и преодоляването на тенденциите от училище да излизат неграмотни млади хора. 
Пълен текст...
 
Поздравителен адрес от Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в 44-то НС Печат
narodno_sabranie_41hl.jpg
Уважаеми учители и преподаватели, учени и творци, музейни, читалищни и библиотечни деятели, скъпи приятели и съмишленици, днес е 1 ноември – Денят на народните будители!

Тези, които в тъмните векове, когато свободата ни е била самотен копнеж, са разпръсквали светлината на просвещението. днес всички обръщаме поглед към миналото, за да отдадем почит на свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Стефан Караджа, Любен Каравелов, Петко Славейков, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Найден Геров…

Каквото и да се напише или каже за будителите и дирята, която всеки от тях оставя в историята ни и израстването ни като нация, ще е недостатъчно. Всеки от нас носи в сърцето си поне един завет на Ботев, Вазов, Каравелов, на Левски. Личната и всенародна признателност към тези славни герои са ни съхранили като народ, който може да се гордее с вековната си история, със славна култура и високи постижения в областта на науката. Днес е денят, в който се обръщаме и към новите будители – тези, които ще събудят у децата любопитството към познанието и книгите, към идеалите за свобода и справедливост. Мнозина очакват патетични слова, но учителите заслужават повече и то не се измерва само с увеличението на възнагражденията им.

Пълен текст...
 
1 ноември – Ден на народните будители Печат
buditeli_2019.jpg

Уважаеми колеги, 

Ние, библиотекарите, празнуваме 1 ноември – Денят на народните будители с преклонение пред делата на титаните на българския дух, които са ни съхранили като народ. И с една тихо изричана надежда, че библиотекарите също носят, макар и частица, от този огън, който раздира мрака, носи светлината на знанието и движи света напред.
Изпълнени с почит към духовния подвиг на предците, нека поддържаме и пренасяме огъня на будителите сега и в бъдеще, в името на поколенията след нас. Днес това е празник на силата на идеите, устойчивостта и приемствеността на националната културна идентичност.  
Нека днешните модерни библиотеки бъдат извори и крепости на знанието, разпространители на идеи, които възкресяват мъдростта на миналото и подхранват жизнеността на съвременната ни култура. 

Честит празник!

УС на ББИА

 
Сборник с доклади от XXІX национална конференция на ББИА Печат
logobbia_m.jpg
Излезе от печат сборникът "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето: Доклади от XXIХ Национална конференция на ББИА, София, 6 – 7 юни 2019 г." Сборникът се разпространява безплатно на авторите на доклади, на библиотеките – колективни членове на ББИА и на председателите на териториалните секции в страната. 
Екземпляри от сборника може да се получат в офиса на ББИА на ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16 или да бъдат изпратени по пощата/с куриер за сметка на получателя. За повече информация: имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , тел. 0885311854.
 
Абонаментна кампания за 2020 г. Печат
korica_4_2019_w.jpg
Уважаеми колеги,
продължава абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2020 г. 

 Предлагаме следните варианти за абонамент:
- печатно издание за 6 месеца (24 лв.);
- печатно издание за 1 година (48 лв.);
- електронно издание за 1 година (24 лв.);
- печатно и електронно издание за 1 година (60 лв.).

Моля да преведете сумата най-късно до 31 януари 2020 г. по банков път на сметката на ББИА:
УниКредит Булбанк 
IBAN BG13UNCR70001520064429 
BIC: UNCRBGSF
Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уеб страницата на списанието: www.lib.bg/publish/Списание
Пълен текст...
 
Проект „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България“ Печат
proekt_detsko_chetene_1.jpg
Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) реализира успешно проекта „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България“. ББИА работи в подкрепа на ранното детско четене и насърчава библиотеките да работят с деца от 1 до 6 години, като организира различни инициативи от 2010 г. Целта на сегашния проект е да осигури на деца от 1 до 6-годишна възраст нови книги и игри, с които да се обновят колекциите на активни библиотеки в малки градове и села в отдалечени, планински и погранични райони, които нямат средства за закупуване на нови книги, но имат висока посещаемост от читатели деца. 
В резултат на успешните дарителски кампании през платформите GlobalGiving (27 ноември 2018 г. – 26 февруари 2019 г.) и България дарява (25 – 31 март 2019 г.), както и инициативата RE:TURN (4 – 10 март 2019 г.) на Фондация „Америка за България“ за изпълнението на проекта са събрани над 10 000 лв. ББИА благодари на всички колеги, приятели и съмишленици от България, Европа и САЩ, които дариха средства в подкрепа на проекта! В рамките на кампанията „България дарява“ издателство „Точица“ подари свои детски книги. 
Благодарение на отстъпките, които специално направиха българските издателства „Велес“, „Дамян Яков“, „Емас“, „Златното пате“, „Клевър бук“, „Колибри“, „Колхида“, „Мармот“, „ПАН“, „Прозорец“, „Просвета“, „Рибка“, „Софт прес“, „Унискорп“ и „Фют“ са купени 1910 книги и игри. 
Министерството на образованието и науката, което има множество инициативи, насочени към повишаване и насърчаване на грамотността във всички възрастови групи, подкрепи изпълнението на проекта като предостави 860 детски книги.
Закупените и подарени общо 2774 книги и игри за деца от 1 до 6-годишна възраст са изпратени на 14 предварително подбрани библиотеки от отдалечени, планински и погранични райони с висока посещаемост от деца и родители в своите региони за 2017 г. и 2018 г.
Пълен текст...
 
Покана за Националната конференция на ББИА Печат
SU.jpg
XXІX Национална конференция на тема: "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето" ще се проведе в София на 6 и 7 юни 2019 г. в Аулата на Софийски университет
“Св. Климент Охридски“ (6 юни) и в Голямата зала на Гьоте институт (7 юни). 

 
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 27
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.