2021
Светли празници! Печат
elha_2021_2.jpg
 
Международен научен форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ Печат
konferencia_kniga_shrift_2022.jpg
Уважаеми колеги, 
Имаме удоволствието да Ви поканим на първия по рода си в България интердисциплинарен международен научен форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“, който ще се състои в София между 8 и 10 април 2022 г. Събитието има за цел да събере на едно място специалисти от сферата на хуманитаристиката, графичния дизайн, типографията, издателската дейност, историята, литературата и изящните изкуства и да създаде обща платформа за дебат по теми, свързани със съвременните книги и шрифтове, а също така и да отправи исторически поглед върху развитието на типографията и книжните издания. 
Форумът ще бъде открит с изложба по темата на 7 април 2022 г. и ще продължи като тридневна научна конференция. Конференцията ще се проведе в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ или в хибридна форма с онлайн участие в случай на усложняване на епидемичната ситуация. По време на конференцията ще се състои и специализирана работилница на тема „Технологията OpenType“. Очакваме Вашите заявки за доклади (заглавие и резюме на доклада до 250 думи) на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 1 март 2022 г. / Покана

 
Последно сбогом! Печат
iordanka_valcheva_w.jpg
С дълбока скръб съобщаваме, че на 15 ноември 2021 г. загубихме нашата обичана и уважавана колежка Йорданка Вълчева.
Йорданка Вълчева е родена на 20 август 1958 г. в с. Чокманово, общ. Смолян. Завършва специалност Българска филология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“ и квалификация по „Библиотекознание и библиография“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1980 г. започва работа в Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян като библиотекар в отдел „Справочен и краезнание“, а след това работи в Детския отдел. От 1985 г. е главен библиотекар в дирекция „Библиотеки“ – по-късно отдел „Координация и връзки с обществеността“. Има изключителен принос за развитието на регионалната библиотека и всички обществени библиотеки в област Смолян. Автор е на идейния проект за уеб страницата на библиотеката и е пряк участник в изграждането ѝ. От 2007 г. до пенсионирането си през 2020 г. е зам.-директор на регионалната библиотека.
Йорданка Вълчева е дългогодишен член на ББИА. Тя основава Териториалната секция в област Смолян и дълги години е неин председател. Организира семинари и практикуми за новоназначени библиотекари от областта. Тя е инициатор и организатор на конкурса Библиотекар на годината и Библиотека на годината за област Смолян. Носител е на наградата „Библиотекар на годината 2017“ на ББИА.
Дълбок поклон пред паметта на Йорданка Вълчева. Почивай в мир!
 
Становище на ББИА Печат
СТАНОВИЩЕ НА ББИА
(към 5 ноември 2021 г., петък)
относно временните противоепидемични мерки и дейността на библиотеките 

Уважаеми колеги, 

В отговор на нашето запитване с входящ №94-8052/21.10.2021 г. към Министерството на здравеопазването във връзка със Заповед № РД-01-856 от 19.10.2021 г., от министерството ни уведомиха за следното:
Сред въведените със Заповед № РД-01-856 от 19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването, допълнена със Заповед № РД-01-861 от 21.10.2021 г., противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 21.10.2021 г., е преустановяването на посещенията на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито (т. I, т. 17). Библиотеките не попадат в обхвата на горепосочената мярка. Те могат да осъществяват своята дейност, но при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-743 от 31.08.2021 г.
Министерството на здравеопазването ни препоръчва, отчитайки динамиката при въвеждането на временни противоепидемични мерки, регулярно да следим всички публични заповеди на сайта на министерството.
 
УС на ББИА 

Пълен текст на писмото (.pdf
  
 
1 ноември – Ден на народните будители Печат
sv_sedmochislenici.jpg
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРСКИ БУДИТЕЛИ!

Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина! Васил Друмев

Поколения будители отдадоха през вековната ни история своята преданост и стойностни дела в името на България. Те изковаха силата на българския дух, за да устои на бурите, за да понесе изпитанията и да осигури бъдеще за идващите поколения. Със силата на знанието, на ума и словото будителите изградиха несломима духовна мощ, която ни оформя като нация и ни прави хората, които сме.
Библиотеките съхраняват историческата памет за нашето минало, за светлите личности и герои – символи на българщината. В библиотеките е и ключът към съвременното знание и безграничен свят на информацията – силата на новите времена и необятните възможности на съвременните и бъдещите поколения.
Скъпи колеги, вие сте будителите за хората днес. Вие сте приели и следвате делото на просветителите и патриотите, на духовните учители на нацията като своя кауза и съдба. В навечерието на светлия български празник приемете нашите поздравления и пожелания за дръзновение, творчество и удовлетворение в усилията за развитието на българската култура, за просперитета на българската нация, основан на силата на знанието и на утвърждаването на българската духовност!

УС на ББИА
 
Абонаментна кампания за 2022 г. Печат
korica_2021_3_web.jpgУважаеми колеги,

продължава абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2022 г. Предлагаме следните варианти за абонамент:
- печатно издание за 6 месеца (24 лв.);
- печатно издание за 1 година (48 лв.);
- електронно издание за 1 година (24 лв.);
- печатно и електронно издание за 1 година (60 лв.). 

Моля да преведете сумата най-късно до 
31 януари 2022 г. по банков път на сметката на ББИА:
УниКредит Булбанк 
IBAN BG13UNCR70001520064429 
BIC: UNCRBGSF

Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уеб страницата на списанието: www.lib.bg/publish/Списание
 
Становище на ББИА Печат

СТАНОВИЩЕ НА ББИА

(към 21 октомври 2021 г., четвъртък)

относно прилагане на временните противоепидемични мерки, въведени в страната от 21.10.2021 г., в търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите

 

Уважаеми колеги, 

Поредната Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването, която влезе в сила в полунощ на сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври) породи редица въпроси в нашата общност, така както и в много други общности и сфери на дейност. Днес от ранни зори сте свидетели на дискусиите във всички медии и социални мрежи.

На 20.10.2021 г. в онлайн среща с директори на регионалните библиотеки и последвали разговори с ръководители на други обществените библиотеки се обединихме около решението да изготвим по-общо становище относно това как точно ще работят библиотеките. 

Библиотеките като институции не са изрично упоменати в заповедта в т. 17, а в медиите се появи тълкувание на самия министър, че… Зелен сертификат няма да се изисква в хранителните магазини, банковите институции, аптеките, административни услуги (например посещение в НАП) и други, а също и за масовия градски транспорт.

В разговор с г-жа Луизина Савкова от МК разбрахме, че МК няма да излиза със специални  препоръки и тълкувания на заповедта. В качеството си на председател на ББИА, А. Дончева още вчера се обърна към МЗ за по-подробни указания, но до този момент не е получен отговор, а само уведомление: „Днес, 21.10.2021 г. в 09:17 ч. в Министерство на здравеопазването (МЗ) е регистриран подаденият от Вас по електронна поща документ с входящ номер 94-8052“. В очакване  сме  на отговор.

Изправени сме пред доста неясна ситуация поради следните причини:

Ако библиотеките бъдат третирани като институции по т. 17. Преустановяват се посещенията на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито, то те ще трябва да спазват всички изисквания по т. 31 и всички дейности на закрито да се извършват само при наличието на „зелен сертификат“ – завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. 

При това изискване проблемът вече касае не само потребителите, но и служителите в библиотеките. Относно въпросите за ваксинирането на служителите и възникващите конфликти аргументирано становище има вече на Националната Федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“.

В настоящия момент не виждаме възможност за въвеждане на тотален контрол върху служителите и особено върху потребителите по отношение на наличието на т.нар. „зелен сертификат“  и затова  нашето мнение е, че библиотеките трябва да продължат да работят в режим на противоепидемични мерки, които спазваха и досега и като спазват разпоредбите в т. 2, 3 и 4 (освен ако не отговарят на изискванията на т. 31) от заповедта на министъра. Всяка библиотека трябва да прецени наличните си ресурси и да опази здравето на служителите и потребителите си. Препоръчваме библиотеките на местно ниво да се съобразят с разпоредбите на общините и РЗИ.

При създалата се обстановка сме в очакване на по-конкретни и ясни насоки и постановки в следващи нормативни актове и отново ще вземем отношение.


УС на ББИА

 
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2020 г. Печат
Категория „Млад библиотекар на годината 2020“ 
Ана Мирославова Александрова, Библиотека при Народно читалище „Съгласие 1869“ – Плевен

Категория „Библиотекар на годината 2020“
Иван Георгиев Крачанов, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив

Категория „Библиотека на годината 2020"
Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин

Категория „Подкрепа за библиотеките 2020“
Община Бургас
КЦМ 2000 ГРУП – Пловдив
„Кабел Сат – Запад” – Кюстендил, Денислава Данкова, Ивайло Александров
 
Награда "Снежана Янева" за иновативна библиотека
Градска библиотека "Паисий Хилендарски" – Асеновград
 
XXXІ Национална конференция "Библиотеките – предизвикателства и трансформации в COVID среда" Печат
logo_rb_burgas.jpg
Уважаеми колеги,

Управителният съвет на ББИА има удоволствието да ви покани на XXXІ Национална конференция "Библиотеките – предизвикателства и трансформации в COVID среда", която ще се проведе на 14 и 15 октомври 2021 г. в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас.
На заседание от 23 септември т.г. УС обсъди начина на провеждане на конференцията като отчете, че логистиката значително се е усложнила вследствие на въведените мерки със Заповед РД-01-748/02.09.2021 г. на министъра на здравеопазването. За да се изпълнят противоепидемичните изисквания в т. 3 и да се използват възможностите, които се дават в т. 23 на Заповедта за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, трябва да осигурим нови места и нова организация за провеждане на конференцията.
Това е причината да помолим всички колеги, които имат желание да участват в конференцията, да се регистрират предварително в срок най-късно до 4 октомври 2021 г. в посочената регистрационна форма, за да можем да обобщим данните за присъствие и да създадем необходимата организация.
Уважаеми колеги, нашето желание е успешно да проведем конференцията, независимо от трудностите, пред които сме изправени и затова настоятелно Ви молим  да се регистрирате в посочения срок.

Бъдете здрави и до скоро!
УС на ББИА
 
Обръщение на председателя на ББИА Анета Дончева Печат
aneta_doncheva_2021.jpg
Уважаеми колеги,
Вчера (29 юни 2021 г.) на редовното Общо годишно отчетно-изборно събрание на ББИА присъстващите индивидуални членове и представляващите колективните членове на нашето сдружение гласуваха доверие на 11 колеги от различни библиотеки, библиотечни организации и институции: доц. д-р Анета Дончева – СУ „Св. Климент Охридски“; Ваня Грашкина-Минчева – НАЦИД; доц. д-р Васил Загоров – УниБИТ; Галина Савова – НЧ „Цар Борис III – 1928“ – София; Димитър Минев – НБ „Иван Вазов“ – Пловдив; доц. д-р Елица Лозанова-Белчева – СУ „Св. Климент Охридски“; доц. д-р Калина Иванова – РНБ „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново; Надежда Груева – РБ „Захарий Княжески“ – Стара Загора; д-р Петя Георгиева – Библиотека при Аграрен университет – Пловдив; д-р Росица Добрева – РБ “Стилиян Чилингиров” – Шумен ; Спаска Тарандова – Фондация „Глобални библиотеки – България“ да ги представляват в Управителния съвет на ББИА и на мен като Председател на този УС. От мое име и от името на колегите в УС си позволявам да изкажа благодарност за доверието! 
При закриването на събранието си позволих да кажа на останалите присъстващи колеги няколко, според мен, важни неща, свързани с бъдещата ни работа. Сега се обръщам отново с благодарност към всички, които взеха участие в работата на събранието, защото това за мен е израз на желанието да продължим активно да работим заедно и да се върнем, както сега е модерно да се казва, към новото нормално. 

Уважаеми колеги, членове и нечленове на нашето сдружение,
Крайно време е да не бъдем толкова скромни, критични и черногледи и на висок глас да кажем, че през годините на съществуването на ББИА всички ние, работещи в сдружението, в библиотеките, в образователните ни институции, в другите видове организации, свързани с библиотечния сектор, свършихме много работа за превръщането на нашите библиотеки и библиотечното дело като цяло в значим фактор за обществото. Крайно време е да заявим, че не сме получили адекватна на нашите усилия помощ от държавата и администрацията, но по-важното и това което мен много ме вълнува е, че не получаваме такава помощ и признание от нашето общество. Затова мисля, че трябва да насочим своите усилия към смяна на парагидмата и от институции, неглижирани от админстрацията и някои членове на обществото да се превърнем в такива, които гражданите уважават и активно ползват за тяхното интелектуално и културно развитие и които им осигуряват по-добри възможности за живот и труд. 
Необходимо е да продължим напред. Аз лично вярвам в преломните моменти. Затова са толкова важни услията на всички и затова се обръщам и към тези, които до сега не са се включили в работата на нашата асоциация и към тези, които гледат безпристрастно и критично към нея – направете опит да работим заедно и единно в името на процъфтяването на институции ни и професията ни.
В дългогодишната си работа съм опознала много и различни колеги, познавам и оценявам високо техните знания, умения, възможности и затова аз обещах на присъстващите вчера колеги, че ще се обърна с лична молба към много от тях да помогнат активно на общността ни за реализирането на приетата Програма за дейността на ББИА за 2021 г. Моля, не неглижирайте моя призив и не ми отказвайте Вашето съдействие!
Позволявам си също така лично да отправя покана към всички колеги, при възможност, да вземат участие в XXXI Национална конференция на тема "Библиотеките – предизвикателства и трансформации в COVID среда" на 14 и 15 октомври 2021 г. в Бургас. Надявам се по време на конференцията да обсъдим много от проблемите ни и в неформална среда.
Като още веднъж благодаря за активната подкрепа, пожелавам на всички много здраве, пожелавам да не изпълняваме повече лоши сценарии, за да можем да работим в спокойна и безопасна среда.
Оставам с уважение и надежда за сътрудничество,
 
Анета Дончева
Председател на ББИА
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 24
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.